Το Λύκειο των Ελληνίδων στη Μόσχα. Παγκόσμια αναγνώριση για το Λύκειο των Ελληνίδων στη Ρωσία.
Το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 868 χρόνων από την ίδρυση της πόλης της Μόσχας από τον Πρίγκηπα Yuri Dolgoruki. Μετά από προετοιμασία ενός χρόνου το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας φέτος τίμησε το γεγονός αυτό, γιορτάζοντάς το με ιδιαίτερη λαμπρότητα μέσα από πλήθος πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η επιθυμία των Ρώσων για συμμετοχή της Ελλάδας και η επιλογή του Λυκείου των Ελληνίδων ύστερα από ενδελεχή έρευνα στο ιστορικό των δράσεων του, ήταν ιδιαίτερα τιμητική για το Λύκειο της Λάρισας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα μέλη της αποστολής η αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού της Ρωσίας και υπεύθυνη στον τομέα χορού κ. Tamara Purtova, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας εργάστηκε και μελέτησε εξονυχιστικά πολλούς πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και ενέκρινε την καθ΄ όλα αξιόλογη παρουσία του Λυκείου στο παγκόσμιο πολιτιστικό κατεστημένο. Στη Μόσχα παρακολούθησαν την παράσταση υπουργοί τηςκυβέρνησης, ενώ από ελληνικής πλευράς την εκπροσώπηση ανέλαβε ο μορφωτικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Δημήτρης Γιαλαμάς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Πολιτισμού και άλλα αρμόδια στελέχη συνεχάρησαν τον κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη, υπεύθυνο της αποστολής εκφράζοντας το θαυμασμό τους για το Λύκειο και αναγνωρίζοντας ότι η επιλογή τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τους δικαίωσε απόλυτα. Εξήραν το Λύκειο των Ελληνίδων για την ποιότητα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την παράδοσητης χώρας του και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις φορεσιές και τα κοσμήματα που τις κοσμούν.
Tο Λύκειο των Ελληνίδων μετά τις γιορτές της Μόσχας αναχώρησε για το Βλαντιμίρ την παλαιότερη πόλη της Ρωσίας και πρώτη πρωτεύουσά της κατά τον μεσαίωνα. Εκεί έδωσε άλλη μια εκπληκτική παράσταση και οι πολίτες του Βλαντιμίρ υποδέχθηκαν την Ελλάδα με μεγάλο ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων ταξίδεψε για το Μούρομ, άλλη μεγάλη πόλη της Ρωσίας. Στο δημοτικό θέατρο της πόλης το Λύκειο των Ελληνίδων γνώρισε την αποθέωση από το κοινό παρουσιάζοντας την παράδοση της χώρας μας. Στο τέλος τηςπαράστασης ο Δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια για το Λύκειο των Ελληνίδων και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ο Δήμαρχος του Μούρομ παρέθεσε γεύμα στην αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων σε μεσαιωνικό διατηρητέο κτήριο το οποίο ήταν το στέκι των ευγενών τον 17ο αιώνα.
Τέλος το Λύκειο των Ελληνίδων επέστρεψε στο Βλαντιμίρ όπου εκεί έδωσε άλλες 2 παραστάσεις. Η πρώτη έγινε στο μεσαιωνικό διατηρητέο θέατρο της πόλης στο πλαίσιο της γιορτής των καρπών της νέας χρονιάς. Το Λύκειο των Ελληνίδων συμμετείχε από κοινού σε παραστάσεις με σχήματα μπαλέτου, κλασικού και σύγχρονου χορού του Βλαντιμίρ. Ήταν μια γιορτή που οι Ρώσοι ετοίμαζαν 2 χρόνια και το όλο θέαμα ήταν υψηλής ποιότητας.
Την επομένη στο κλείσιμο των εκδηλώσεων του Βλαντιμίρ, το Λύκειο των Ελληνίδων έδωσε μια εξαιρετική παράσταση παρουσιάζοντας όλες τις φορεσιές που είχε μαζί του. Η Vera Zinnatullina, τομεάρχης πολιτισμού στην περιοχή του Βλαντιμίρ, δήλωσε ενθουσιασμένη με το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας και ζήτησε στενότερη συνεργασία στο μέλλον. Σε μια χώρα με τόση μεγάλη παράδοση στο χορό όπως είναι η Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δουλειά του Λυκείου τωνΕλληνίδων να εκτιμάται κατ΄αυτόν τον τρόπο.
Τα μέλη της αποστολής κατά τη διάρκεια της 11ήμερης παραμονής τους εντυπωσιάστηκαν από την άριστη φιλοξενία τόσο στη Μόσχα όσο και στην περιοχή του Βλαντιμίρ. Γνώρισαν μια Ρωσία ανοικτή, σύγχρονη και πολύπλευρη αλλά σεβόμενη απόλυτα την πολιτιστική της κληρονομιά.Διαπίστωσαν πως πρόκειται για μια χώρα με υψηλό πνευματικό επίπεδο και μεγάλη καλλιέργεια, η οποία δίνει μεγάλη αξίαστο χορό και πρωτίστως στον εμπνευστή και δημιουργό κάθε πολιτιστικήςεκδήλωσης. Έτσι πολλές οι βραβεύσεις για τον δάσκαλο του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας κ. Δημήτρη Τσιπλακούλη.
Τα μέλη της χορευτικής ομάδας του ΛΕΛ έζησαν ιστορικές στιγμές στη Ρωσία, καθώς έγιναν πρεσβευτές της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας, έννοιες που παρά τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας παραμένουν αναλλοίωτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Λύκειο των Ελληνίδων δεν εξάγει απλά τον Ελληνικό πολιτισμό σε ένα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο καλλιτεχνικά κοινό, αλλά παράλληλα μέσω της περιοδείας του σεσημαντικές πόλεις της Ρωσίας συμβάλλει στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Έλληνες και Ρώσοι, ως ομόθρησκοι, διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία που αναδύθηκαν μέσω της αλληλεπίδρασης των μελών της αποστολής του ΛΕΛ με όλους όσοι παρακολούθησαν τιςπολιτιστικές εκδηλώσεις.